F-controll könyvelőiroda

Üdvözöljük
honlapunkon!

A tucatnyi könyvelõiroda közül nem átlagos szeretnénk lenni, hanem az A Könyvelõ, akiben megbízhat és nyugodt lehet, hogy jó kezekben vannak adóügyei. A mi feladatunk, hogy támogassuk az Ön munkáját a mi tudásunkkal..

Ajánlatot kérek

Az osztalékról

Szombati Anikó • 2011-11-14

Az osztalékról

A 2011-es év eredmény elszámolása során nyereség esetén a cégvezetés dönthet úgy, hogy osztalék kifizetésére kerül sor. Az osztalékot vagy a mérlegbeszámoló elfogadásakor, vagy előlegként lehet felvenni, ez utóbbi esetben közbenső mérleg elkészítésére van szükség. 


Az osztalékelőleg kifizetésének lehetőségét egy cégnél a taggyűlésen kell eldönteni, a társasági szerződésben kell szabályozni. Felhívnám a figyelmet arra, hogy az ügyvédeknél gyorsan, legkevesebb költséggel létrejövő társasági szerződések ezt nem tartalmazzák! Ha előleget fizetünk ki, ezt módosíttatnunk kell. Ez azért nagyon fontos, mert ha ez nincs módosítva, kamatkedvezményből származó jövedelemnek számít és a magánszemélynek ezután adóznia kell. Osztalékelőleget csak akkor fizessünk, ha teljesen biztosan látszik, hogy ténylegesen lesz nyereségünk, ugyanis ha ez nem így lenne, a tulajdonosoknak vissza kell ezt fizetni.


Nos, ha tisztáztuk milyen formában fizetünk osztalékot, (2011-es adóévet nézve: 2011-ben előlegként, 2012-ben osztalékként) minden tagra kell, hogy vonatkozzon, törzsbetéteik arányában.
 

Az osztalék adóterhei: 16 % SZJA és 14 % EHO. Eho-t a magánszemélytől csak akkor kell levonni, ha az ún. EHO-kosara a 450 eFt-os összeghatárt nem éri el. Ha ennél többet már megfizetett egy adóévben, azt már nem kell tőle tovább vonni. Tipp: Az eho fizetési kötelezettséget úgy tudjuk megspórolni, ha több évet összevárunk és azokat egy évben fizetjük ki. Az adóterheket a kifizetés évében érvényes szabály szerint kell számítani.
 

Amennyiben az ügyvezetés úgy döntött, hogy osztalékot fizet, a Gt 131 § (3) szerint az ügyvezetőnek nyilatkoznia kell, hogy az osztalék fizetése nem veszélyezteti a társaság fizetőképességét és a hitelezők érdekeinek érvényesülését. Ezt a nyilatkozatot javasolt pdf-ben a Cégbíróság felé megküldeni, ha nem járunk sikerrel, ügyvédhez kell fordulnunk, aki az elektronikus rendszeren keresztül be tudja ezt küldeni. Mivel a Gt. ügyvezetői nyilatkozatról beszél, a betéti társaságoknak ill. a közkeresti társaságoknak ilyen nyilatkozatot nem kell megküldeni.

 

VISSZA

Elérhetőség

Cím Travel & Tax Consulting Kft
H-2100, Gödöllő
Rézgombos Irodaház
Szabadság tér 1. I.em 104
Telefon 06 28 410 850
E-mail info@fcontroll.hu

36/28/410-850

Hírlevél

Ha szeretné, hogy folyamatosan tájékoztassuk, jogszabály válltozásokról és hasznos naprakész információkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!