F-controll könyvelőiroda

Üdvözöljük
honlapunkon!

A tucatnyi könyvelõiroda közül nem átlagos szeretnénk lenni, hanem az A Könyvelõ, akiben megbízhat és nyugodt lehet, hogy jó kezekben vannak adóügyei. A mi feladatunk, hogy támogassuk az Ön munkáját a mi tudásunkkal..

Ajánlatot kérek

Hogyan csökkenthetjük társasági adónkat tárgyévi beruházás nélkül?

Dr Fekécs Mátyásné • 2011-11-17

Hogyan csökkenthetjük társasági adónkat tárgyévi beruházás nélkül?

Abban az esetben, ha tárgyévben nagyobb nyereség képződik, vagy év végén hirtelen megugró bevétel realizálódik, de pénzügyi rendezése még meg sem történt, lehetőség van arra, hogy fejlesztési tartalék jogcímen ún. előrehozott értékcsökkenést számoljunk el. 


Ekkor nem kell számlával elköltenünk a nyereséget a tárgyévben, de elhatárolhatunk összeget azért, hogy az elkövetkezendő 4 évben beruházásokra fordítva költsük azt el. Ezt az összeget lekötött tartalékba kell helyezni, de így is a társaság saját tőkéjét fogja gyarapítani. Az eredmény-kimutatásban nem fog megjelenni, csak a társasági adó számításakor egy adóalapot csökkentő tételként vezetjük fel, gyakorlatilag így egy előrehozott értékcsökkenés lesz elszámolható. Későbbiekben, abban a 4 évben, amikor az eszközt meg kell vásárolnunk, ezekre az eszközökre már értékcsökkenésként társasági adóalapot már nem lehet csökkenteni. Az összeget tekintve, az adózás előtti eredmény 50%-ig használható fel, de max. 500 mFt-ig.
Mire nem lehet felhasználni ezt a fejlesztési tartalékot:
• nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként, térítés nélkül átvett eszközre
• olyan tárgyi eszközzel kapcsolatos beruházásra, amely tárgyi eszközre nem számolható el terv szerinti értékcsökkenés (kivéve a műemlék ill. a helyi védelem alatt álló épület) A számviteli trv. határozza meg, melyek azok az eszközök, melyek után nem lehet elszámolni amortizációt: földterület, telek, erdő, képzőművészeti alkotás, régészeti lelet és az üzembe nem helyezett beruházásnál.
Azoknál az eszközöknél, ahol ezt igénybe vesszük, a tárgyi eszköz kartonon jeleznünk kell, hogy lekötött tartalékba helyeztük. Normál esetben a számviteli törvény szerinti ÉCS-vel adóalapot kell növelnünk, az adótörvény szerinti ÉCS-vel pedig csökkentenünk kell. Ez abban az esetben, ha igénybe veszünk fejlesztési tartalékot, úgy fog kinézni, hogy a beruházás előtti évben előrehozzuk az értékcsökkenést, a következő években, mikor megvesszük az eszközt, a számviteli értékcsökkenést elszámoljuk és az adótörvény szerinti értékcsökkenést már nem számolhatjuk el, azaz: a számvitelivel adóalapot növelünk, az adótörvény szerintivel nem módosíthatjuk az adóalapot. Tehát: ez a megoldás különösen akkor jó és megfontolandó, ha az eszköz minél több éven keresztül írható le, hiszen akkor az értékcsökkenés adóalapot növelőként kis tételekben, „elcsöpögtetve” fog szerepelni, szemben azzal, hogy a beruházás előtt egy összegben csökkenthettük vele az eredményt.
Amire vigyázni kell, hogy jól átgondoltan kell a döntést meghozni, ugyanis ha valaki nem használja fel a 4 év alatt ezt az összeget beruházásokra, azaz 4 éven belül nem vásárol tárgyi eszközöket, akkor a negyedik adóévet követő 30 napon belül késedelmi kamattal növelten kell megfizetni a képzés évében meg nem fizetett adót.
 

VISSZA

Elérhetőség

Cím Travel & Tax Consulting Kft
H-2100, Gödöllő
Rézgombos Irodaház
Szabadság tér 1. I.em 104
Telefon 06 28 410 850
E-mail info@fcontroll.hu

36/28/410-850

Hírlevél

Ha szeretné, hogy folyamatosan tájékoztassuk, jogszabály válltozásokról és hasznos naprakész információkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!