F-controll könyvelőiroda

Üdvözöljük
honlapunkon!

A tucatnyi könyvelõiroda közül nem átlagos szeretnénk lenni, hanem az A Könyvelõ, akiben megbízhat és nyugodt lehet, hogy jó kezekben vannak adóügyei. A mi feladatunk, hogy támogassuk az Ön munkáját a mi tudásunkkal..

Ajánlatot kérek

Az időszakos elszámolású számlázásról

Szombati Anikó • 2014-07-22

Az időszakos elszámolású számlázásról

Az Országgyűlés 2014.június 23-án elfogadta azt a T/168 számú törvényjavaslatot, mely az időszakos elszámolású ügyleteket szabályozta. 


Az ÁFA törvény eddigi gyakorlatában szabályozta azokat az ügyleteket, melyekben a felek folyamatosan elszámolnak egymással. Ilyen ügyletek pl.  közüzemi számlák, átalánydíjas szolgáltatások, folyamatos élelmiszerszállítás kereskedőnek stb. elszámolásai. 

 

Ezeknél az ügyleteknél eddig a szabály úgy szólt, hogy az ÁFA törvény szerinti teljesítési időpont és a fizetési határidővel megegyezik. Az első módosító javaslat szerint a teljesítési időpont megváltozott volna, és nem a fizetési határidő napja, hanem az elszámolási időszak utolsó napja lett volna. Tehát egy átalánydíjas szolgáltatás számlázásakor, pl. januári díj számlázásakor az elszámolás utolsó napja január 31. akkor is, ha a fizetési határidő szerződés szerint például február 10-e, az ÁFA törvény szerinti teljesítés január 31-e lesz. Ez pedig egy havi ÁFA bevalló ügyfélnél, komoly gondokat okozhatott volna, hiszen -főleg ha a vevő a számla kifizetésével késedelembe esik-, lehet hogy a bevétel ellenértéke az ÁFA bevallás leadási határidejéig, azaz következő hónap 20-ig meg sem érkezne az adózó számára, így a befizetendő ÁFÁ-t - bár kiszámlázta, de neki még nem fizették ki-, az adóhatóság felé el kellene utalnia. Ez pedig ebben az esetben komoly likviditási gondokat okozhatna. 

 

Szerencsére a fent említett T/168-as törvényjavaslat ezt a szabályozást visszavonta. Ebből kifolyólag le is törölhetnénk innen ezt a tájékoztató cikket, de azért nem tesszük, mert könnyen lehet, hogy egy időpontban ez majd újra esedékes lesz és ennek bevezetésére a vállalkozásoknak jó előre fel kell készülnie a pénzügyi helyzet egyensúlyban tartása érdekében.

 

 

VISSZA

Elérhetőség

Cím Travel & Tax Consulting Kft
H-2100, Gödöllő
Rézgombos Irodaház
Szabadság tér 1. I.em 104
Telefon 06 28 410 850
E-mail info@fcontroll.hu

36/28/410-850

Hírlevél

Ha szeretné, hogy folyamatosan tájékoztassuk, jogszabály válltozásokról és hasznos naprakész információkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!