F-controll könyvelőiroda

Üdvözöljük
honlapunkon!

A tucatnyi könyvelõiroda közül nem átlagos szeretnénk lenni, hanem az A Könyvelõ, akiben megbízhat és nyugodt lehet, hogy jó kezekben vannak adóügyei. A mi feladatunk, hogy támogassuk az Ön munkáját a mi tudásunkkal..

Ajánlatot kérek

EKAER rendszer 2015.január 1-től

Szombati Anikó • 2014-12-20

EKAER rendszer 2015.január 1-től

2015. január 1-től bevezetésre fog kerülni egy ún. EKAER ( Elektronikus Közúti Áruforgalmi Rendszer) rendszer, mely értelmében nagymennyiségű vagy „kockázatosnak” minősülő árut csak úgy lehet szállítmányozni belföldön, hogy arról az adóhatóság értesüljön. Ez az új rendszer extrém adminisztrációs terhekkel fogja sújtani a szállításintenzív területeken működő cégeket.


A NAV-os tájékoztatás alapján bejelentési kötelezettség minden egyes útdíjköteles gépjárművel (3,5 t feletti össztömegű gépjármű) végzett közúti fuvarozással járó termékszállításra vonatkozik. Mentes a bejelentési kötelezettség alól  az adózó, ha az általa feladott vagy részére ugyanazon útdíjköteles gépjárművel egy fuvarozás keretében szállítandó nem kockázatos termékek tömege а 2500 kg-ot vagy az adó nélküli értéke а 2 millió forintot nem haladja meg.

 

Termékbeszerzés esetén a címzettnek, ettől eltérő esetben az átvevőnek kell az EKAER számot igényelnie. Ezt a fuvarozás előtt 15 nappal teheti meg. Ha például valaki árut hoz be EU tagállamból, a megrendelőnek ki kell kérnie az EKAER rendszerben az EKAER számot és megküldenie azt a külföldi partnernek. Magyarország területére csak ezzel a számmal léphet be fuvar.

 

Bejelentési kötelezettség keletkezik:

-          belföldről EU más tagállamába történő áruszállítás

-          EU más tagállamából Magyarországra történő áruszállítás

-          belföldről belföldre történő szállítás esetén, ha a fuvarozáshoz tartozó értékesítés nem végfelhasználó felé történik és az értékesítés első belföldi értékesítés.

 

Ügyfélkapus rendszerben kell bejelenteni a feladó nevét, adószámát, felrakodás címét, címzett adatait, kirakodás címét, termék adatait: VTSZ (tarifálni kell majd tudni a termékeket!) ,tömeg,cikkszám, fuvarozás indoka,fuvareszköz rendszáma. 

 

Az Art felhatalmazza az adóhatóságot, hogy a fuvarozásokat ellenőrizze. Ha bármilyen hiányosságot vél felfedezni az adóhatóság, akkor az árut zár alá veheti kivéve az élő állat és romlandó áru esetét.

 

Részletes információkat találnak: az ekaer.nav.gov.hu oldalon. 

VISSZA

Elérhetőség

Cím Travel & Tax Consulting Kft
H-2100, Gödöllő
Rézgombos Irodaház
Szabadság tér 1. I.em 104
Telefon 06 28 410 850
E-mail info@fcontroll.hu

36/28/410-850

Dr. Fekécs Mátyásné

Dr. Fekécs Mátyásné

Könyvelõirodánk nevében köszöntöm Önöket, Dr. Fekécs Mátyásné vagyok. Agrármérnökként végeztem a Gödöllõi Egyetemen, majd ugyanitt mérlegképes könyvelõi majd közgazdász...

Tovább

Hírlevél

Ha szeretné, hogy folyamatosan tájékoztassuk, jogszabály válltozásokról és hasznos naprakész információkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!