F-controll könyvelőiroda

Üdvözöljük
honlapunkon!

A tucatnyi könyvelõiroda közül nem átlagos szeretnénk lenni, hanem az A Könyvelõ, akiben megbízhat és nyugodt lehet, hogy jó kezekben vannak adóügyei. A mi feladatunk, hogy támogassuk az Ön munkáját a mi tudásunkkal..

Ajánlatot kérek

Ingatlan bérbeadása magánszemélyeknél

Szombati Anikó • 2011-09-15 (utolsó frissítés 2017.01.01)

Ingatlan bérbeadása magánszemélyeknél

Az ingatlan bérbeadásánál  külön kell kezelnünk a termőföld bérbeadását, melyből származó jövedelem külön adózó jövedelemnek számít. A jövedelmet és az adót a termőföld szerint illetékes önkormányzati adóhatósághoz kell bevallani és megfizetni. Ez a jövedelem adómentes akkor, ha a haszonbérbeadás hatáozott idejű megállapodás alapján legalább 5 évre szól. 
Egyéb ingatlan, pl. lakás bérbeadásánál, ha a bérbeadó magánszemély és nem egyéni vállalkozó, tevékenységét végezheti adószám nélkül, vagy ún. adószámos magánszemélyként. 2010.augusztus 16-tól már nem kötelező adószámot kiváltania, ekkor egyéb számviteli bizonylatot állít ki és a bérbeadó neve mellett az adóazonosító jelet kell szerepeltetni. A 2010.augusztus 16-ig bejelentkezett, adószámmal rendelkező, bérbeadó magánszemélyek továbbra is adószámukat használják és tüntetik fel a bizonylataikon. Mindkét  esetben a jövedelmet SZJA (személyi jövedelemadó) kötelezettség terheli. A bérbeadás bevétele 2011-ben önálló tevékenységből származó bevételnek minősül, tehát az összevont adóalap részeként adózik és költségek elszámolására is lehetőség van.

A bérbeadónak nem kötelező adószámot kiváltania, ezt a tevékenységet már úgy is végezheti, ha csak számviteli bizonylatot állít ki. Más kérdés, ha cégnek adja ki az ingatlant, a cég csak akkor számolhatja el a bérleti díjat költségként, ha arról számlával rendelkezik, így emiatt lesz tanácsos a bérbeadó magánszemélynek számlatömböt vásárolnia. Számlatömböt viszont csak akkor vehet, ha van adószáma. 
 


A költségelszámolás kétféleképpen történhet:


• tételes költségelszámolással: A költségeket tételesen elkülönítjük, elszámoljuk és értékével csökkentjük a bevételt. 2010.08.16-tól a nem egyéni vállalkozók a bérbe adott épületre elszámolhatnak értékcsökkenést; ha a bérbeadáson kívül másra is használják az épületet, idő vagy területarányosan kell ezt számolni. (Fontos, hogy értékcsökkenés akkor is elszámolható, ha az épület vételi időpontja a tevékenységét megelőző három évnél korábbi, ill. felújítási költség akkor is érvényesíthető, ha a beszerzési költségeket nem számolta el.
• 10 %-os költséghányad alkalmazásával (bevétel 90 %-a  a jövedelem)

2012. január 1-től lehetőség van arra, hogy a bérbeadó a bérbeadásból származó jövedelmét csökkentheti azzal a résszel, melyet más településen bérbevett ingatlan bérleti díjként fizetett meg. Ennek feltétele, hogy a bérbevétel időtartama a 90 napot meghaladja, a bérleti díjat számára nem térítették meg és a magánszemély más tevékenységével szemben nem számol el költséget. 
Kifizetőnek, azaz vállalkozásnak történő bérbeadás esetén a bérlőnek kell az adóelőleget emgállapítani, függetlenül attól, hogy a bérbeadó magánszemély rendelkezik-e adószámmal vagy sem. Ha a magánszemély a költségeiről nem nyilatkozik, jövedelem a bevétel 90 százaléka. 
 
Adó mértéke:

A fenti számítások szerint megkapott jövedelem az egykulcsos szja hatálya alá tartozik, azaz a jövedelem 15%-a az adó. 

Az adót évközben adóelőleg formájában kell megfizetni, a következő szabályok szerint:
• Ha a bérlő kifizető: (pl. gazdasági társaság vagy egyéni vállalkozó) a bérleti díjból a kifizetőnek kell adóelőleget megállapítania. Ha a bérbeadó magánszemély adószámmal rendelkezik, a kifizetőnek abban az esetben kell adóelőleget megállapítania, ha a magánszemély írásban kéri.  ne felejtsük el, hogy a kifizetőnek erről a levont adóelőlegről igazolást kell majd adnia.
• Ha a bérlő magánszemély, vagy a kifizető nem vonta le az adóelőleget, vagy az adószámos magánszemély maga fizeti az adóelőleget: akkor az adóelőleget neki kell megállapítania negyedévenként, s a negyedévet követő hónap 12-ig kell az adóhatósághoz befizetnie.
Közös tulajdon esetén az adókötelezettség a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk arányában terheli.
Ha a magánszemély ingatlan bérbeadásából származó jövedelme az egymillió Ft-ot meghaladja egy évben, 14 %-os egészségügyi hozzájárulást köteles fizetni addig, míg az általa fizetett egészségbiztosítási járulék, egészségügyi szolgáltatási járulék és 14 %-os egészségügyi hozzájárulás a 450 ezer Ft-ot, mint fizetési felső határt nem haladja meg.
 

VISSZA

Elérhetőség

Cím Travel & Tax Consulting Kft
H-2100, Gödöllő
Rézgombos Irodaház
Szabadság tér 1. I.em 104
Telefon 06 28 410 850
E-mail info@fcontroll.hu

36/28/410-850

Hírlevél

Ha szeretné, hogy folyamatosan tájékoztassuk, jogszabály válltozásokról és hasznos naprakész információkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!