F-controll könyvelőiroda

Üdvözöljük
honlapunkon!

A tucatnyi könyvelõiroda közül nem átlagos szeretnénk lenni, hanem az A Könyvelõ, akiben megbízhat és nyugodt lehet, hogy jó kezekben vannak adóügyei. A mi feladatunk, hogy támogassuk az Ön munkáját a mi tudásunkkal..

Ajánlatot kérek

Számlázási szabályok változásai 2017

Szombati Anikó • 2017-01-05

Számlázási szabályok változásai 2017

2017.01.01-től azokon a számlákon, amelyeken 100.000 Ft-ot meghaladja az áfa tartalom, fel kell tüntetni a vevő adószámát. Ez a 370.370 Ft nettóérték feletti számlákra lesz érvényes, ezek 27%-os áfa tartalma 99.999 Ft.

 


Jelenleg az 1 millió Ft áfa tartalmat meghaladó vevői és szállítói számlákról az áfa bevallás keretében adószámra, számlaszámra lebontva belföldi összesítő jelentést kell beadni. 2017.július 1-től ez az értékhatár megváltozik, 100.000 Ft áfa tartalmat meghaladó számlákról kell már jelentést adni. Ez még nem fogja az online számlázást jelenteni, de kétségkívül az a törvényalkotó célja, hogy minél szélesebb körben információt kapjon a gazdasági élet eseményeiről, a lehető leggyorsabban és legpontosabban.  Ennek első lépcsője az online pénztárgépre kötelezettek körének folyamatos bővülése, illetve a kiállított számlák adatszolgáltatási kötelezettségének kibővítése.

 

A törvény előírja, hogy a számla kötelező tartalmi eleme kell, hogy legyen a vevő adószáma, abban az esetben, ha a számla áfa tartalma a 100.000 Ft-ot meghaladja. Ezt viszont már 2017.01.01-től bevezetik. Ugyan a jogszabály a 100.000 Ft feletti áfa tartalom esetén írja ezt elő, érdemes átgondolni, hogy "egyszerűbb"-e bevezetni, hogy minden esetben felrögzítésre kerüljön a vevő adószáma, főleg azoknál az Ügyfeleinknél, ahol sok és nagymértékű a számlázás.

 

2017 január 1. és június 30 között erről nem kell jelentést beadnunk a NAV felé, viszont már kötelezően fel kell tüntetni a vevői adószámot. Ugyanakkor azért nagyon fontos ezt betartani, mert a számlát befogadó partnerünk, ha nem a jogszabálynak megfelelően kiállított számlát fogad be, az adóhivatal mondhatja azt, hogy a  számla fiktív és jogosulatlan lesz az áfa visszaigénylése.

 

A 2017. július 1-ét követően benyújtandó belföldi összesítő jelentésben szerepeltetni kell majd a azokat a számlákat is, amelyek kézi tömbből lettek kiállítva és azokat is, amelyeket számlázó programban állítottunk ki. Jelenleg az 1 mFt feletti értékhatárt tartalmazó számlák jelentését a könyvelő adja be, az áfa bevallás mellékleteként, egy vagy több hónappal később kerül be a NAV-hoz, függően attól, hogy az adózó milyen áfa bevallás gyakorisággal rendelkezik. Alapvető cél viszont az, hogy minél közelebbi legyen a számlakiállítás és az adatszolgáltatás közötti idő, így egy jóval sűrűbb adatszolgáltatásra lehet felkészülni. Így az adóhivatal gyorsabban rá fog látni a gazdasági eseményekre és az adókockázatot, adócsalást jelentő ügyletekre. Ugyanakkor olyan információkhoz is hozzá fog jutni, amely a gazdasági szereplők közötti ügyletekről ad gyors információt. 

VISSZA

Elérhetőség

Cím Travel & Tax Consulting Kft
H-2100, Gödöllő
Rézgombos Irodaház
Szabadság tér 1. I.em 104
Telefon 06 28 410 850
E-mail info@fcontroll.hu

36/28/410-850

Hírlevél

Ha szeretné, hogy folyamatosan tájékoztassuk, jogszabály válltozásokról és hasznos naprakész információkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!