F-controll könyvelőiroda

Üdvözöljük
honlapunkon!

A tucatnyi könyvelõiroda közül nem átlagos szeretnénk lenni, hanem az A Könyvelõ, akiben megbízhat és nyugodt lehet, hogy jó kezekben vannak adóügyei. A mi feladatunk, hogy támogassuk az Ön munkáját a mi tudásunkkal..

Ajánlatot kérek

A bérkompenzáció

Mongyiné Kamarás Mária • 2011-12-21

A bérkompenzáció

Bérkompenzáció 


Elvárt munkabéremelés   a  2011. évi XCIX. törvény    az alacsony keresetű munkavállalók bérének emelését ösztönző egyes törvények módosításáról alapján,  mely az MT -t módosítja , de a végrehajtási rendelet még nem jelent meg.
 A  Munka Törvénykönyve  módosítása  szerint a béremelési törvény főbb pontjai
A rendelet a bruttó 300 ezer forint alatti bérek korrekcióját írja elő, egy-egy cégnél elegendő a dolgozók kétharmadát kompenzálni!!
Az előírás betartását a munkaügyi hatóságok ellenőrzik
A törvény 2014 január 2-án hatályát veszti
A bérkorrekciót meg nem adók kizárhatóak a közbeszerzési pályázatokból
A renitens vállalkozók  elesnek a kormányzati támogatásoktól
A végrehajtási rendelet  Karácsonyi Ajándékként várható (karácsony előtt mindenképp).


Bérkompenzáció
Adókedvezmény jár a béremelésért cserébe 2012-től.. A munkáltatók béremelési hajlandóságától függ majd, hogy kinek, mennyi nettó bér marad a zsebében jövőre. A szociális hozzájárulási adó szabályain úgy változtatna a kormány, hogy adókedvezményt vehessenek igénybe a 300 ezer forint alatti munkabérek értékének megőrzéséhez szükséges béremelést hiánytalanul teljesítő vállalkozások.
„a foglalkoztató adókedvezményt vehet igénybe, amennyiben a 300 ezer forint alatti munkabérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges munkabéremelés 2012. évi elvárt mértékéről, és a béren kívüli juttatás ennek keretében figyelembe vehető mértékéről szóló kormányrendelet szerinti elvárt bérelemelést valamennyi folyamatosan foglalkoztatott munkavállaló tekintetében  végrehajtotta.” ,  ez lenne a törvény szövege.

A bérkompenzációra csak akkor lesz jogosult a munkaadó, ha minden érintett, 300 ezer forintnál kevesebb bruttóért dolgozó munkavállalónál végrehajtja az elvárt mértékű béremelést. Ha azonban egy ellenőrzés során kiderül a jogosulatlan igénybevétel, a társaság az összes kedvezményét elbukhatja. Egy kedden elfogadott indítvány szerint ebben az esetben a jogosulatlanul igénybe vett kedvezmény 15 százalékának összegéig, de legalább 100 ezer forint mulasztási bírságot is kiszabhatnak az érintett munkaadóra.
A munkavállalókat érintően is feltételeket támasztanak, ugyanis csak annál a dolgozónál lehet a kompenzációval csökkenteni az szociális hozzájárulási adót, akinek igazoltan nincs másik munkaviszonya, és azt megelőzően 110 napig nem is volt.   Nyilatkoztatni kell a munkavállalót erről.

Ez még csak tervezet, elfogadott kormányrendelet nincs, talán karácsonyi ajándékként....

 

VISSZA

Elérhetőség

Cím Travel & Tax Consulting Kft
H-2100, Gödöllő
Rézgombos Irodaház
Szabadság tér 1. I.em 104
Telefon 06 28 410 850
E-mail info@fcontroll.hu

36/28/410-850

Dr. Fekécs Mátyásné

Dr. Fekécs Mátyásné

Könyvelõirodánk nevében köszöntöm Önöket, Dr. Fekécs Mátyásné vagyok. Agrármérnökként végeztem a Gödöllõi Egyetemen, majd ugyanitt mérlegképes könyvelõi majd közgazdász...

Tovább

Hírlevél

Ha szeretné, hogy folyamatosan tájékoztassuk, jogszabály válltozásokról és hasznos naprakész információkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!