F-controll könyvelőiroda

Üdvözöljük
honlapunkon!

A tucatnyi könyvelõiroda közül nem átlagos szeretnénk lenni, hanem az A Könyvelõ, akiben megbízhat és nyugodt lehet, hogy jó kezekben vannak adóügyei. A mi feladatunk, hogy támogassuk az Ön munkáját a mi tudásunkkal..

Ajánlatot kérek

Változás az üdülési csekkel kapcsolatban

Mongyiné Kamarás Mária • 2011-08-10

Változás az üdülési csekkel kapcsolatban

2011. október 1-től  nem lehet  kedvező adózással üdülési csekket adni a cafeteria rendszerben sem.

 

Július 14-én megjelent a Magyar Közlönyben az az évközi törvénymódosítás, mely szerint október 1. után a személyi jövedelemadó törvényben a kedvező adózású juttatási elemek közt nem szerepel az üdülési csekk.


Ez a módosítás azokat nem érinti, akik már adtak, vagy 2011. október 1. előtt adnak a munkatársaiknak üdülési csekket. Ők 19,04% adót fizetnek.
A változtatás kizárólag azokat érinti, akik 2011. október 01 után   után akarnak üdülési csekket osztani.
Ők  egyéb jövedelemként kell, hogy adóztassák ezt a juttatást.
Cafeteria rendszert működtető cégeknek  vagy korábban kell átadni  a tervezettnél az üdülési csekket, vagy más  kedvező adózású juttatást adni a dolgozóknak. Az átalakítást dokumentálni kell.
Kedvező adózású üdülési csekk értékhatára 78.000,- Ft/év, nyilatkozat mellett.
 

Átmeneti szabály szerint a 2011. október 1-jéig kiadott üdülési csekkek az érvényességi idejükben még jövőre is felhasználhatóak.

 

Üdülési csekk helyett adhatunk Széchenyi Pihenőkártyát is.

Ez a juttatás nem képez tb-járulékalapot, csak 16 százalék adó terheli a kifizetőt. Az adó alapját a kártyára utalt összegből 1,19-es szorzóval kell megállapítani. Annak, aki a juttatást kapja semmiféle adókötelezettsége nincs.

 

A kétféle juttatás között azonban van némi különbség:

Az üdülési csekk megszűnésével sokan kiszorulnak e juttatás kedvezményeiből, mert az üdülési csekket

  • a munkavállalón (ideérve a társas vállalkozás személyesen közreműködő tagját is) és családtagjain kívül (akiknek együttvéve akár 300 000 forintnál többet is lehetett juttatni) a szakmai gyakorlaton lévő diáknak, szakmunkástanulónak, illetve a szakszervezeti tagnak és családtagjainak is lehetett adni, míg az utóbbiak 2012-től SZÉP-kártya juttatásban nem részesülhetnek;
  • a kisvállalkozók, családi vállalkozók is el tudták fogadni, akik a SZÉP-kártya elfogadásához szükséges technikai feltételekkel jellemzően nem rendelkeznek, ezért a jövő évtől komoly versenyhátrányba kerülnek, ha nem jutnak kedvezményesen leolvasó terminálhoz.

 

A SZÉP-kártyát csak szálláshely-szolgáltatás igénybevételével lehet felhasználni egyéb szolgáltatásokra, míg az üdülési csekk felhasználható volt akkor is, ha az érintettek pl. a saját víkendházukban pihentek.

VISSZA

Elérhetőség

Cím Travel & Tax Consulting Kft
H-2100, Gödöllő
Rézgombos Irodaház
Szabadság tér 1. I.em 104
Telefon 06 28 410 850
E-mail info@fcontroll.hu

36/28/410-850

Hírlevél

Ha szeretné, hogy folyamatosan tájékoztassuk, jogszabály válltozásokról és hasznos naprakész információkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!