F-controll könyvelőiroda

Üdvözöljük
honlapunkon!

A tucatnyi könyvelõiroda közül nem átlagos szeretnénk lenni, hanem az A Könyvelõ, akiben megbízhat és nyugodt lehet, hogy jó kezekben vannak adóügyei. A mi feladatunk, hogy támogassuk az Ön munkáját a mi tudásunkkal..

Ajánlatot kérek

EU-n belüli termékkereskedelem

Szombati Anikó • 2011-10-11

EU-n belüli termékkereskedelem

Múlt héten foglalkoztunk a külföldi utas fogalmával, jellemzően akkor, ha egy külföldi magánszemély vásárol nálunk. Mai cikkem témájának a cégek közötti  EU-n belüli termékkereskedelmet választottam. EU-n belüli ügylet áfa nélkül történik, nettó értéken számlázhatnak a közösségen belüli partnerek. Ennek az a feltétele viszont, hogy mindkét partner közösségi adószámának szerepelnie kell a számlán. Enélkül az ügylet belföldinek minősül és áfát kell felszámítani! Ezen kívül meg kell győződnünk, hogy üzleti partnerünk közösségi adószáma valós, ezt az Európai Unió adatbázisán keresztül tehetjük meg, ezt az oldalt honlapunkról elérhetik a főoldalon, a hasznos linkek menüpont alatt. Ennek ellenőrzése könyvelőirodánkban is megtörténik ügyfeleink esetében.
 


A közösségi ügyleteknél nagyon fontos, hogy minden bizonyítékunk meglegyen arra vonatkozóan, hogy az ügylet közösségi azaz nem belföldi és ezáltal mentes az áthárított áfa alól. Ennek alátámasztása a tőlünk vásárló partnerrel kapcsolatosan merül fel. Hasznos melléklet a CMR vagy a fuvarozó cég egyéb bizonylata, melyen egyértelműen jelezve van, hogy a termék nem Magyarországon lett átadva és így kikerülhető a magyar termékátadás és ezáltal magyar áfa felszámítása és megfizetési kötelezettsége. Ha pl. saját autóval történt az áru kiszállítása, használjunk szállító levelet és külföldi partnerünk cégszerű aláírásával, bélyegzőjével igazolja, hogy a termék a Közösség másik tagállamában került átadásra.
Nagyon fontos, abban az esetben, ha mi vásárolunk EU-s partnertől és nekünk bruttó értéken számláz, azaz a saját országa áfáját helytelenül felszámítja, bruttó értéken kell könyveljük és arra felszámítani majd levonni az áfát, a saját adóbevallásunkban. Ha a magyar jogszabályok szerint nincs levonási joga az adott termékre, gyakorlatilag kétszer kell az áfát felszámítania, ha rosszul számláznak neki. Ezért nagyon fontos hogy az EU-n belüli kereskedelem esetén felszámított áfa nélkül történjen az ügylet és mindenképpen kérjük a számla megfelelő javítását.
Jövő héten az EU-n belüli szolgáltatásnyújtással majd ezek bevallási rendszerével foglalkozunk.
 

VISSZA

Elérhetőség

Cím Travel & Tax Consulting Kft
H-2100, Gödöllő
Rézgombos Irodaház
Szabadság tér 1. I.em 104
Telefon 06 28 410 850
E-mail info@fcontroll.hu

36/28/410-850

Hírlevél

Ha szeretné, hogy folyamatosan tájékoztassuk, jogszabály válltozásokról és hasznos naprakész információkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!