F-controll könyvelőiroda

Üdvözöljük
honlapunkon!

A tucatnyi könyvelõiroda közül nem átlagos szeretnénk lenni, hanem az A Könyvelõ, akiben megbízhat és nyugodt lehet, hogy jó kezekben vannak adóügyei. A mi feladatunk, hogy támogassuk az Ön munkáját a mi tudásunkkal..

Ajánlatot kérek

Árrés adózás utazási irodáknál

Szombati Anikó • 2011-11-15

Árrés adózás utazási irodáknál

 

Az utazásszervezési szolgáltatás adózása speciális, arról a 2007.évi CXXVII trv. XV. fejezete rendelkezik.

 

Ahhoz, hogy átlássunk egy helyzetet, pontosan ismernünk kell az ügyletekben szereplő fogalmakat.


 

Utazásszervezési szolgáltatás

Adóalany által – saját nevében – utasnak nyújtott olyan, jellegadó tartalma alapján egészben vagy meghatározó részben turisztikai szolgáltatás, amelynek teljesítéséhez saját nevében, de az utas javára megrendelten, más adóalany vagy adóalanyok (e fejezet alkalmazásában a továbbiakban együtt: más adóalany) által teljesített szolgáltatásnyújtás, termékértékesítés (így különösen: személyszállítás, szálláshely-szolgáltatás, ellátás és idegenvezetés) szükséges;
utazásszervező: az utazásszervezési szolgáltatást nyújtó adóalany;

 

Utas

Az utazásszervezőnek tett nyilatkozata alapján az az ügyfél, aki (amely) a szolgáltatást

  • nem adóalanyként vagy nem adóalanyi minőségében, illetőleg
  • egyéb, a fenti alpont alá nem tartozó esetekben pedig a saját nevében és javára veszi igénybe.

Az árrés számításnál az adó alapja az utazásszervező árrése. Az utazásszervező ezeknél a számláknál áfát vissza nem igényelhet, a számlákat és az utas által befizetett előlegeket bruttó értéken kell figyelembe venni. Az így számított különbözet lesz az árrés áfa alapja. A NAV honlapján található egy iránymutatás az áfa törvény 206 §-hoz, mely  2010.12.21-én jelent meg és 2011.január 1-től hatályos. Itt találhatunk rendelkezést fordított adózás esetén, ill. pontosították az utas fogalmát. Ezt az alábbi linken érhetik el: http://www.apeh.hu/adoinfo/afa080101_hatalyos/utazasszerv_101221.html


Abban az esetben, ha az utazásszervezés Közösség területén kívülre esik, az utazásszervezési szolgáltatás nyújtása mentes az adó alól.

 

Utazás irodája könyvelését bízza szakértő kezekre!

 

Szombati Anikó
okl.adótanácsadó

VISSZA

Elérhetőség

Cím Travel & Tax Consulting Kft
H-2100, Gödöllő
Rézgombos Irodaház
Szabadság tér 1. I.em 104
Telefon 06 28 410 850
E-mail info@fcontroll.hu

36/28/410-850

Hírlevél

Ha szeretné, hogy folyamatosan tájékoztassuk, jogszabály válltozásokról és hasznos naprakész információkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!