F-controll könyvelőiroda

Üdvözöljük
honlapunkon!

A tucatnyi könyvelõiroda közül nem átlagos szeretnénk lenni, hanem az A Könyvelõ, akiben megbízhat és nyugodt lehet, hogy jó kezekben vannak adóügyei. A mi feladatunk, hogy támogassuk az Ön munkáját a mi tudásunkkal..

Ajánlatot kérek

Az utazásközvetítésről- kinek a pénze?

Szombati Anikó • 2011-11-13

Az utazásközvetítésről- kinek a pénze?

Az áfa törvény XV. fejezete nem alkalmazható az utazásközvetítő tevékenységre, így az az árrés adózás alá sem esik.  Közvetítői tevékenység esetében  az utazásközvetítő az utazásszervező megbízásából és annak nevében köt megállapodást az utassal, tevékenységéről pedig közvetítői jutalék számlát állít ki, s majd a vevői előlegből kerül levonásra a jutalékszámla ellenértéke. A teljesítés az utolsó részlet átutalásának napja, de a gyakorlatban találkoztunk már olyan utazási irodával is, aki a közvetítőnek csak akkor engedélyezi a jutalékszámla kiállítását, ha az utas visszatért az útról.


 

Ennek az ügyletnek számviteli kezelése nagyobb hangsúlyt kap, ugyanis nagyon fontos, hogy a  vevői előlegeket a 4-es számlaosztályba kell könyvelni, hiszen az a cég kötelezettsége az utazásszervező felé. Ez a pénzösszeg nem az utazásközvetítőé, ezt a pénz átvételét követően továbbítania kell az utazásszervező felé! Ha ez nem történik meg, az utazásközvetítő sikkasztást követ el.  A vevői jutalékszámla vevői naplóban kerül könyvelésre a 3-as számlaosztályban majd a vegyes könyvelésben vezetjük össze.


Utazás irodája könyvelését bízza szakértő kezekre!

 

Szombati Anikó
okl.adótanácsadó

VISSZA

Elérhetőség

Cím Travel & Tax Consulting Kft
H-2100, Gödöllő
Rézgombos Irodaház
Szabadság tér 1. I.em 104
Telefon 06 28 410 850
E-mail info@fcontroll.hu

36/28/410-850

Hírlevél

Ha szeretné, hogy folyamatosan tájékoztassuk, jogszabály válltozásokról és hasznos naprakész információkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!