F-controll könyvelőiroda

Üdvözöljük
honlapunkon!

A tucatnyi könyvelõiroda közül nem átlagos szeretnénk lenni, hanem az A Könyvelõ, akiben megbízhat és nyugodt lehet, hogy jó kezekben vannak adóügyei. A mi feladatunk, hogy támogassuk az Ön munkáját a mi tudásunkkal..

Ajánlatot kérek

Családi kedvezmény

Szombati Anikó • 2014-01-31

Családi kedvezmény

Kedvezményezett eltartottakként – adóalap-kiegészítéssel növelt adóalapból levonva.

 

Első és második eltartott gyermeknél 62.500 Ft az adóalap-csökkentés kedvezményezett eltartottakként és jogosultsági hónapokként, azaz 10.000 Ft a kedvezményezett eltartottra jutó adócsökkenés havonta. Három és több eltartott gyermek esetén: 206.250 Ft/hó adóalap-csökkenés, azaz 33.000 Ft a kedvezményezett gyermekre jutó adócsökkenés. 


A várandós nőt is megilleti a kedvezmény a magzat fogantatásának 91 napjától.

 

Jogosultsági hónap az a hónap, amikor a családi pótlékot, rokkantsági járadékot folyósítják, illetve amikor a várandósság, orvosi igazolás alapján, legalább egy napig fennáll.

Az eltartottak és kedvezményezett eltartottak számát a családi pótlék szabályok alapján kell megállapítani, azzal, hogy már a magzat is, a fogantatás 91. napjától kezdődően beszámít a kedvezményezett eltartottak közé. Eltartottnak minősül a már családi pótlékra nem jogosult, de önálló keresettel nem rendelkező közoktatásban, vagy felsőoktatásban résztvevő hallgató.

 

A családi adókedvezmény megosztható az együtt élő házastárssal, illetve élettárssal is, abban az esetben, ha az egyedülállóknak járó magasabb összegű családi pótlékot egyik fél sem veszi igénybe.

A kedvezmény megosztható az összeg vagy a kedvezményezett eltartottak megosztásával, akár már az adóelőleg levonásakor is, az SZJA bevallásban érvényesített kedvezménynek nem kell igazodni az adóelőleg megállapításakor figyelembe vett megosztási hányadhoz.

 

 

Adóelőleg-nyilatkozatok lehetséges tartalma:

 

  • a bevétel adőelőleg-alapjának megállapításához levonandó költség, költséghányad
  • bér esetén az adójóváírás figyelembevétele
  • a családi kedvezmény érvényesítése és megosztása
  • személyi kedvezmény (súlyos fogyatékosság) érvényesítése


Az utóbbi három nyilatkozatot a magánszemély csak az adóelőleget megállapító munkáltató számára adhat.

 

Ha a családi kedvezmény megosztásra kerül, akkor a jogosultak a nyilatkozatot közösen teszik meg. Kötelező tartalma:

  • nyilatkozó magánszemély(ek neve) és adóazonosító jele
  • minden eltartott (kedvezményezett eltartott) neve és adóazonosító jele
  • nyilatkozó magánszemély(ek) adóelőleget megállapító munkáltatójának neve és adószáma, valamint a nyilatkozatban foglaltak tudomásulvételét igazoló kijelentése, míg e munkáltató hiányában az erre vonatkozó kijelentés

A magánszemélynek 12 % különbözeti bírságot kell fizetnie, ha a nyilatkozatában adójóváírást és adókedvezményt jogalap nélkül kért, és emiatt 10 ezer Ft meghaladó befizetési különbözete keletkezett.
A magánszemélynek 39 % különbözeti bírságot kell fizetnie, ha nyilatkozatában tételes igazolással elszámolható költség levonását kérte, és a nyilatkozat alapján levonható költség meghaladja az összevont adóalap megállapításánál az adóbevallásban elszámolt igazolt költséget.

2014-től a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy abban az esetben, ha az adózó családi kedvezményt már nem tud érvényesíteni az SZJA terhére, a fennmaradó rész 16%-val csökkenthesse a 7 %-os egészségbiztosítási járulékot és a 10 %-os nyugdíjjárulékot. A családi járulékkedvezményt csak az érvényesítheti, aki a társadalombiztosítási szabályok alapján biztosítottnak minősül. 

 

 

 

Szombati Anikó
mérlegképes könyvelő, okl. adótanácsadó

VISSZA

Elérhetőség

Cím Travel & Tax Consulting Kft
H-2100, Gödöllő
Rézgombos Irodaház
Szabadság tér 1. I.em 104
Telefon 06 28 410 850
E-mail info@fcontroll.hu

36/28/410-850

Dr. Fekécs Mátyásné

Dr. Fekécs Mátyásné

Könyvelõirodánk nevében köszöntöm Önöket, Dr. Fekécs Mátyásné vagyok. Agrármérnökként végeztem a Gödöllõi Egyetemen, majd ugyanitt mérlegképes könyvelõi majd közgazdász...

Tovább

Hírlevél

Ha szeretné, hogy folyamatosan tájékoztassuk, jogszabály válltozásokról és hasznos naprakész információkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!