F-controll könyvelőiroda

Üdvözöljük
honlapunkon!

A tucatnyi könyvelõiroda közül nem átlagos szeretnénk lenni, hanem az A Könyvelõ, akiben megbízhat és nyugodt lehet, hogy jó kezekben vannak adóügyei. A mi feladatunk, hogy támogassuk az Ön munkáját a mi tudásunkkal..

Ajánlatot kérek

TB változások 2020

Tóth Katalin • 2020-02-18

TB változások 2020

Az Országgyűlés 2019. december 11-én fogadta el a 2019.évi CXXII. törvényt, mely új Tbj. törvényként 2020. július 1-én lép hatályba.

2020. június 30-ig még a régi Tbj.-t és végrehajtási rendeletét, 2020. július 1-től pedig- az átmeneti rendelkezések mellett – az új törvényt kell alkalmazni.


Egységes társadalombiztosítási járulék

 

A nyugdíjjárulék, a természetbeni-és pénzbeli egészségbiztosítási járulék és a munkaerő-piaci járulék összeolvadásával minden biztosítási jogviszonyban egységesen az új  18,5 %-os társadalom- biztosítási járulékot kell megfizetni, ezáltal az álláskeresési támogatásra is valamennyi jogviszonyban jogosultságot lehet szerezni.

Az új Tbj. törvény egyedül a 10%-os nyugdíjjárulékot hagyja meg, melyet egyes pénzbeli ellátások után kell megfizetni, mivel ezen ellátások folyósításának ideje szolgálati időnek minősül.

A gyermekek után járó családi kedvezményt a teljes TB járulék terhére igénybe lehet majd venni.

A felszolgálási díj is TB járulékalapot fog képezni, abból levonásra kerül a 18,5%-os járulék, így nyugdíj és táppénz alapot is képez az ebből származó jövedelem.

 

Megállapodás szolgálati időre

 

Nyugellátásra jogosító szolgálati idő és nyugdíjalapot képező jövedelem szerzése céljából kötött megállapodás esetén 22 % nyugdíjjárulékot kell fizetni.

 

Járulékfizetési alsó határ, minimum járulékalap

 

A munkaviszonyban foglalkoztatott személyek után a TB járulékot legalább a minimálbér 30%-a után kell megfizetni, akkor is, ha a bérük ennél alacsonyabb.

E rendelkezést nem kell alkalmazni azon munkavállalók esetében, akik Gyed-ben, Örökbefogadói díjban, Gyes-ben, Gyet-ben, Gyermekek otthongondozási díjában, ápolási díjban részesülnek, illetve nem kell alkalmazni a nappali rendszerű képzésben részt vevő tanulók, hallgatók után sem.

Az adott hónapban nem kell figyelembe venni azokat a naptári napokat, amely alatt a munkavállaló táppénzben, baleseti táppénzben részesül, vagy 12 évnél fiatalabb beteg gyermeke ápolása miatt fizetés nélküli szabadságon van.

 

Enyhülnek az egyéni és társas vállalkozók járulékterhei

 

Az egyéni- és társas vállalkozói jogviszonyban július 1-től az egységes társadalombiztosítási járulékot legalább a minimálbér, illetve a garantált bérminimum után kell megfizetni.

A fizetendő szociális hozzájárulási adó minimuma nem változik, továbbra is a minimálbér/ garantált bérminimum 112,5 % után kell az adót megfizetni.

 

A saját jogú nyugdíjasok járulékfizetési kötelezettsége

 

Július 1-től valamennyi jogviszonyban járulékmentesség illeti meg a munkát végző saját jogú nyugdíjasokat.

A járulékmentesség kiterjed a megbízási, a vezető tisztségviselői jogviszonyokra és a kiegészítő tevékenységű egyéni-, illetve társas vállalkozói jogviszonyokra is.

Emellett a saját jogú nyugdíjast foglalkoztató kifizetők is mentesülnek a szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség alól.

 

Szigorítás az egészségügyi szolgáltatási járulék tekintetében

 

Az egészségügyi szolgáltatási járulék 2020. január 1-től emelkedett, havi 7710 Ft-ra (257 Ft / nap).

Egészségügyiszolgáltatási járulékot köteles fizetni az, aki egyéb jogcímen nem jogosult egészségügyi szolgáltatásra.

Megszűnik a 45 napig járó passzív jogú biztosítás, az egészségügyi szolgáltatási járulékot a biztosítási jogviszony megszűnését követő naptól fizetni kell!

A NAV a biztosítás megszűnését követő 8 napon belül értesíti a magánszemélyt a járulékfizetési kötelezettség keletkezéséről, így nem kell a korábbi T1011 adatlapot beküldeni.

Július 1-től, ha valakinek három havi egészségügyi szolgáltatási járulék tartozása keletkezik, annak érvénytelenítik a TAJ számát, így az igénybe vett egészségügyi szolgáltatásért (orvosi ellátásért, gyógyszer felírásért , gyógyászati segédeszközért) fizetnie kell.

Amennyiben a tartozását rendezi, úgy a TAJ számát újra aktiválni fogják.

 

VISSZA

Elérhetőség

Cím Travel & Tax Consulting Kft
H-2100 Gödöllő,
Petőfi tér 4-6. II/15.
Telefon 06 28 410 850
E-mail info@fcontroll.hu

36/28/410-850

Hírlevél

Ha szeretné, hogy folyamatosan tájékoztassuk, jogszabály válltozásokról és hasznos naprakész információkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!